#Gothic_Social

Μεγάλο αφιέρωμα: Μουσική και λογοκρισία

thumbnail
Τραγούδια που λογοκρίθηκαν για τις κακές τους λέξεις.

Tι γίνεται όταν ο στιχουργός θέλει να εκφραστεί και η λογοκρισία καραδοκεί;
Δείτε το top 14 των λογοκριμένοn τραγουδιών και album. Από την καθιέρωση του αυτοκόλλητου 'Parental Advisory Content' έως την υπόθεση 'Pussy Riot'

 

Το 1990 Καθιερώνετε το αυτοκολλητάκι σήμα 'Parental Advisory Explicit Concept'

To 1990 ο 'Σύνδεσμος Δισκογραφικών Εταιριών' της Αμερικής καθιερώνει την προαιρετική χρίση του αυτοκόλλητου 'Parental Advisory - Explicit Lyrics' για όλες της μουσικές κυκλοφορίες που μπορεί να περιέχουν 'σκληρή γλώσσα'.
Το εν λόγο αυτοκολλητάκι έγινε η καλύτερη διαφήμιση, ιδικά για τους Raper, και τα charts που γέμισαν με το εν λόγο αυτοκόλλητο τις κυκλοφορίες τους....
Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα έτσι απλά...
 


1. 'Rape Me' - Nirvana

To 1993 για να δεχθούν οι μεγάλες αλυσίδες Wal-Mart και K-Mart να πουληθεί το άλμπουμ In Utero των Nirvana, το συγκρότημα έπρεπε να αλλάξει τον τίτλο του τραγουδιού “Rape Me” στο οπισθόφυλλο σε… “Waif Me”.


2. 'Creepin'' – Eric Church

Θεωρητικά, στα τραγούδια απαγορεύεται να αναφερθεί κανείς στο ποτό, στη βία ή στα ναρκωτικά. Το τραγούδι του Eric Chruch όταν παίζει στο ραδιόφωνο λέει 'Your caffeine kiss and nicotine love', ενώ στην κανονική version ακούγεται 'Your cocaine kiss and caffeine love'.
 


3. 'Killing An arab' - The Cure


Το 1978, οι άγνωστοι τότε The Cure αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους single με τον επίμαχο τίτλο «Killing an Arab». Μία θύελλα αντιδράσεων ήταν η αναμενόμενη αντίδραση: από Άραβες πολίτες μέχρι την ίδια τη δισκογραφική, η μπάντα βρέθηκε αντιμέτωπη με μία παγκόσμια κατακραυγή για υποκίνηση βίας. Κάτι που (σίγουρα;) δεν περίμενε ο, μαθητής ακόμα, Robert Smith όταν αποφάσισε να γράψει ένα τραγούδι ύμνο προς το αγαπημένο του λογοτέχνημα: τον «Ξένο» του Καμύ.

Φυσικά, η ελάχιστη ενασχόληση με τους στίχους ήταν αρκετή για να καταλάβει κανείς τον παραλογισμό. Το τραγούδι αφηγείται τη σκηνή όπου ο πρωταγωνιστής Mercault δολοφονεί έναν ανώνυμο Άραβα σε μία παραλία. Ενώ στέκεται πάνω από το άψυχο σώμα του προσπαθεί να διαλευκάνει τη συναισθηματική του κατάσταση και κυρίως την έλλειψη ενοχών. Ο Καμύ κατέθεσε μία μελέτη πάνω στην ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου, ένα πόνημα πάνω στο ναρκισσισμό και τον υπαρξισμό· οι Cure, απεναντίας αναγκάστηκαν να προσθέσουν ένα sticker στο single τους που να αναγράφει ότι δεν προωθούν τη ρατσιστική βία και να σταματήσουν να παίζουν ζωντανά το κομμάτι, παρά μόνο με αλλαγμένους στίχους (Kissing an Arab ή Killing Another).


4. 'Smack My Bitch Up' - Prodigy

Οι Prodigy βλέπουν το single τους “Smack My Bitch Up” να αποσύρεται από τα ράφια των αλυσίδων K-Mart και Wal-Mart. Βέβαια ήδη εδώ και έξι μήνες πουλούσαν το άλμπουμ Fat of the Land που περιείχε το τραγούδι χωρίς να τρέχει τίποτα… Φυσικά ένας πανικός προκλήθηκε και με το θεϊκό video clip…


5. 'Picture' – Kid Rock (feat. Sheryl Crow)

Στο τραγούδι αυτό ακούμε στο original και πάλι την απαγορευμένη 'κοκαΐνη'.

Στο ραδιόφωνο ακούγεται το 'Been fuelin' up on (μπιπ) and whiskey'
Το οriginal λέει 'Been fuelin' up on cocaine and whiskey'.
 


6. 'Toes' – Zac Brown Band

Το τραγούδι αυτό βγήκε σε 2 εκδοχές. Και οι 2 παίχτηκαν στο ραδιόφωνο, μέχρι που οι γονείς ζήτησαν να παίζεται μόνο η clean version.

Το ραδιόφωνο παίζει το εξής: 'I got my toes in the water, toes in the sand'.
H original εκδοχή λέει 'I got my toes in the water, a$$ in the sand'.
 


7. 'Picture Τo Burn' –Taylor Swift

Aκόμη και η σταρ των teenagers δέχτηκε λογοκρισία για ένα τραγούδι που ανέφερε την λέξη 'γκέι'.

Radio Εdit: 'So go and tell your friends that I'm obsessive and crazy / That's fine, you won't mind if I say...'
Original: 'So go and tell your friends that I'm obsessive and crazy / That's fine, I'll tell mine that you're gay'.
 


8. 'A Boy Named Sue' – Johnny Cash

Το 1969 ήταν πολύ βαρύ να πεις τη λέξη 'b!tch', οπότε το Radio Edit του τραγουδιού έλεγε 'I'm the son of a (μπιπ) that named you Sue!' (ενώ στο πρωτότυπο: 'I’m the son of a b!tch that named you Sue!').

Σήμερα, βέβαια, πολλά από τα ποπ τραγούδια έχουν τη λέξη αυτή για σημαία (βλ. Britney Spears – Work B!tch).
 


9. 'Boys 'Round Here' – Blake Shelton (Feat. Pistol Annies)

Η λέξη 'sh!t' έπρεπε να φύγει, για τους γνωστούς λόγους.

Το ραδιόφωνο παίζει 'Backwoods legit, don't take no lip'
Tο original λέει 'Backwoods legit, don't take no sh!t'.
 


10. 'Courtesy of the Red, White and Blue' – Toby Keith

Η λέξη a$$ λογοκρίθηκε και σε αυτό το country τραγούδι, που πολλοί αγάπησαν το 2002.

Radio Εdit: 'We'll put a boot in your (μπιπ), it’s the American way!'
Original: 'We'll put a boot in your a$$, it’s the American way!'.
 


11. 'The Devil Went Down to Georgia' – Charlie Daniels Band

To 1979 η φράση του τραγουδιού ήταν κανονικά 'I done told you once, you son of a b!tch, I'm the best there's ever been'.
Μετά τη λογοκρισία έγινε: 'I done told you once, you son of a gun, I'm the best there's ever been'.
 


12. 'The Thunder Rolls' – Garth Brooks

Η παρακάτω φράση βγήκε εντελώς από το τραγούδι, μιας και λογοκρίθηκε λόγω του ότι οι στίχοι του προέβαλαν μια σκηνή βίας: 'She runs back down the hallway / To the bedroom door / She reaches for the pistol / Kept in the dresser drawer / Tells the lady in the mirror / He won't do this again / 'Cause tonight will be the last time / She'll wonder where he's been'.


13. 'Star Star' - Rolling Stones

1973: Το single “Star Star” των Rolling Stones απαγορεύεται από το BBC λόγο της λέξης “star-fucker” που υπάρχει στο ρεφρέν και επαναλαμβάνεται συνέχεια.
 


14. 'God Save the Queen' - Sex Pistols

To 1977 oι Sex Pistols κυκλοφορούν το “God Save the Queen” για να <<γιορτάσουν>> (μέσα σε πολλά εισαγωγικά) τα 25 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στο αγγλικό θρόνο. Το τραγούδι φυσικά απαγορεύτηκε από το BBC, αλλά στο Νο.2 έφτασε!
 


15. 'They Don’t Care About Us' - Michel Jackson

Το 1995 ο Michael Jackson αλλάζει τους στίχους του “They Don’t Care About Us” μετά από διαμαρτυρίες πως ήταν αντισημιτικοί.
 


Αν όλα τα παραπάνω αρκετές φορές φαίνονται γραφικά και αστεία, υπάρχουν και περιπτώσεις τα πράγματα γίνονται αρκετά πιο σκληρά και 'επικίνδυνα' για τους καλλιτέχνες...
 

'Zeus'

Zeus: η παλιότερη heavy metal μπάντα της Κούβας. Παίζουν στην Αβάνα από την δεκαετία του '80, όταν η αμερικανοφερμένη αυτή μουσική απαγορευόταν από το καθεστώς του Castro. Οι μακρυμάλληδες rockers -αποκαλούμενοι «φρικιά»- κατέληγαν στη φυλακή και οι συναυλίες διαλύονταν από την αστυνομία.

Πηγές: tasteofcountry.com (45%) / digitallife.gr (25%) / wikipedia.org (10%) / gothic.gr (9%) / Pop+Rock (4%) / amiright.com (5%)  / athinorama.gr (2%)

Fk The Mainstream

Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press