#Gothic_Social

Μια προσοπική Rock 'N' Roll ιστορία

thumbnail Από τον Πειραιά, την Πλάκα τα 70s και στα 80s, εως το Punk και το New York Low-Riders Harley-Club


Ήδη στην ηλικία τον 6 ετών φίλοι του πατέρα μου με πήρανε στην συναυλία των Rolling Stones που είχαν έρθει στην Αθήνα τότε στην δεκαετία του '60 επί χούντας.

Μπασμένος από το νήπιο κιόλας στα ακούσματα του Rock 'n Roll, προνομιούχος, ντυμένος με t-shirt και μπλού - τζιν και συνοδεύοντας τους φίλους του πατέρα μου στα τότε clubs της Αθηνάς,  μασκότ της παρέας τους, μπήκε στο πετσί μου, στο σώμα μου και στην ψυχή μου η  Rock μουσική, η κίνηση, και η δόνηση αυτής της μουσικής που μέχρι και τώρα με διακατέχει.

Αρχές '70 πολλά νεολαιίστικα κινήματα στους δρόμους, πολύ ξύλο από τους μπάτσους, εξεγέρσεις, Πολυτεχνείο. Σ' όλα τα σπίτια των ροκάδων - χίπηδων εκείνης της αποχής σε όλα τα σπίτια των αμφισβητιών της χούντας και της φίλο-φασιστικής - αμερικάνικης πολιτικής έβλεπες αφίσες του Χέντριξ, του Γκεβάρα, του Τζων Λέννον και της Ντζάνις Τσόπλιν.


Τα χρόνια περνούσανε και 'γω ακάθεκτος και σταθερός στις νότες του Rock 'n Roll.

Από πολύ μικρός ήμουν πολιτικοποιημένος, στα 12 μου κιόλας είχα γραφτεί στην τότε οργάνωση 'Ρήγας Φεραίος', και άρχισα να αφήνω να μακραίνουν τα σγουρά μου μαλλιά.

Γκρουπάρες στην δεκαετία του 70

Όλοι τους πατήσανε στα βήματα της μπλουζ και του Rock 'n Roll περασμένων δεκαετιών. Doors, U.F.O. Black Sabbath, ZZ Top, Lynard Skynard, Yes, Led Zeppelin, Chicago, Manfred Man, Pink Floyd, Queen, Jethro Tull, Bad Company, Ted Nugget και τόσοι άλλοι εκατοντάδες μουσικοί με πολύ μεγάλα «καρύδια» , με μεγάλη μουσική παιδεία, που δυστυχώς σήμερα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 δεν γεννιούνται πια.

Καλοκαίρι του 1977 πάω στην Παλαιόχωρα Χανίων, (κέντρο φρικιών της εποχής, όπως και η Πρέβελη μετά τα Μάταλα) και γνωρίζω μια κοπέλα απ΄την Αγγλία το Λονδίνο. Ήταν πάνκισα [Εκείνη την εποχή ήδη στην Αγγλία είχε δημιουργηθεί το punk κίνημα. Κίνημα κατά του κατεστημένου, κίνημα κατά της εμπορευματοποίησης των αξιών. Όπως κάθε κίνημα των τελευταίων 50 χρόνων, είναι και αυτό την μουσική του, είχε την έκφραση του την διασκέδαση του, το χορό του.. ήταν το Πανκ-ροκ]. έτσι λοιπόν επηρεασμένος από την ομορφιά της, και τη σεξουαλικότητα της μυήθηκα και 'γω στην πανκ-ροκ, Η πανκ ήταν και αυτή είδος ροκ που βασιζόταν στα παιξίματα της δεκαετίας του 50 και του garage, Γκρουπ όπως οι Sex Pistols, Stranglers, Buzzcocks, Smith 69, Ramones, Κλπ, ήσαν πρότυπα της εποχής.


Πήρα λοιπόν μια μηχανή κουρέματος και έκοψα τα μαλλιά σε στιλ μοϊκανου χωρίς το ψηλό λοφίο. Βγάζω τα σκουλαρίκια και στη θέση τους βάζω παραμάνες. Σκισμένα ρούχα βαμμένα ξυρισμένα μαλλιά, αρβύλες, παραμάνες και λουκέτα ήσαν μερικά από τα αξεσουάρ της φορεσιάς μου σαν Πάνκης .Στην Αθηνά στην πλάκα γνωρίσθηκα τότε με τον Παντελή τον Πανκ που είχε και ένα μικρό μαγαζί με Πανκ ρούχα από την Αγγλία. ήταν κάτι σαν καθοδηγητής, εκεί πηγαίναμε και αράζαμε τα απογεύματα.

Δεν θέλω να υπερηφανευτώ αλλά ήμουν ο πρώτος πανκ σε όλο τον Πειραιά. Αργότερα από κανένα χρόνο ακολούθησε ο Αποστόλης. Στην Ελλάδα δεν είχαμε καλή αντιμετώπιση από άλλους παραδοσιακούς ροκάδες γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο γι αυτούς, Μας την «πέφτανε» σε κάτι ροκ - club τόσο του Πειραιά όπως η Victoria (Νίκαια) και Rock-Dragon (Πασαλιμάνι) τόσο και στην Quinta (Κυψέλη), Trip (Πλάκα), Άρη (Πλάκα) κτλ.

Το ΄79 ανοίγει εν μαγαζί με ρούχα ο παλιόφιλος τραγουδιστής στο γκρουπ «Συμπληγάδες» ο Γιώργος Βανάκος, στην Αδριανού στην Πλάκα. Δηλαδή μέσα σε δυο χρόνια άρχισε δειλά-δειλά να έχει απήχηση η πανκ σε Ελληνικό κοινό και νεολαία.

 

Τέλος του '79 φεύγω για Αμερική, Νέα Υόρκη . ούτε πάνκς ούτε τέτοια μουσική οπός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνο ροκάδες, και ντισκόβιοι. Έτσι στράφηκα ξανά στην παραδοσιακή ροκ και τις αρχές του heavy metal.

Γκρουπάρες σε συναυλίες, (παλιότερες του '60 και του ΄70) μπορούσα να τους δω όποτε ήθελα. Santana, Pink Floyd, Rainbow, Judas Priest, AC-DC, Iron Maiden, Ozzy Osbourne (από τους παλιούς Sabbath) Dio, αλλά και Renaissance, John Mc Laughlin, Aldi Meola, Grateful dead κτλ.


 
Τρομερές εμπειρίες και πολλά 'ACID' και 'POT' στης συναυλίες. Πολλά πράγματα που ήθελα από μικρός και τα ονειρευόμουν τα έζησα στην Αμερική, Σεξουαλική απελευθερώσει, και rock 'n roll, κοινόβια (Καλιφόρνια σαντα-κρουζ) κλπ.

Μια φορά γύρο στο ΄81 πάμε με φίλους ροκάδες (χεβιμεταλάδες) με τις μηχανές μας [ξέχασα να σας πω ότι το 80-82 συμμετείχα σε ένα Harley-Club στους Low-Riders Mc - New York] σε ένα ροκάδικο μαγαζί στο long island στο 'dragon fly''. Αράζουμε τα τσοπέρια μας έξω και μπουκάρουμε για να πιούμε τις μπύρες μας και να την πέσουμε σε κανένα γκομενάκι για καμία παρτουζίτσα. Χορεύαμε, ακούγαμε μουσική και καμάκι μπόλικο ,όταν ξαφνικά τι ακούω ρε παιδιά να παίζει ο DJ;  'Socrates drunk the conium', και το άλλο 'Phos' (Φώς). Έπαιξε 2 κομμάτια από την ελληνική γκρουπάρα εδώ στη Νέα Υόρκη; Τρελάθηκα! Το' λεγα τα φιλαράκια και δε με πίστευαν ότι ήταν ελληνικό γκρουπ! Μέχρι που πήγαμε στον DJ και το εξακρίβωσαν και αυτοί! Τους φαινόταν απίστευτο γιατί νόμιζαν ότι στην Ελλάδα οι Έλληνες θα ήταν ίδιοι με εκείνους τους κακομοίρηδες βλάχους μετανάστες που 'χαν έρθει πριν από 20 και 30 χρόνια, και πουλούσαν Hot-Dogs στη Νέα Υόρκη!

 Στην Αμερική έζησα και άλλα όμορφα γεγονότα, εμπειρίες, κλπ. Μέχρι το '85 που επαναπατρίστηκα. Το 87 έφυγα Γερμανία μέχρι το '90. Μετά Σουηδία, Φιλανδία, Γαλλία (τουλάχιστον για 4 μήνες σε κάθε μέρος). Γύρισα την Ευρώπη πολλές φορές, ένα μινι-τριπ στης Ινδίες, Γαλλία 6 μήνες, Ισπανία, 2 μήνες και το 93 πίσω στο Ελλαδιστάν.

Από το '94 έως και σήμερα κατέβηκα Κρήτη, παντρεύτηκα, έχω 2 παιδάκια, και ζω μια ήρεμη ζωή φυσικά οδηγώντας μια Harley-Davidson και ακούγοντας πάντα ροκ μουσική - hard-rock  και όλα τα ακούσματα τα rock 'n' roll των τελευταίων 50 χρόνων.

Να 'στε όλοι καλά, αγαπημένοι και μονοιασμένοι. Να 'χετε πάντα στην καρδιά σας το rock 'n' roll, την αγάπη και την ομοψυχία που 'χαμε όλοι οι παλιοί ροκάδες. Χαίρομαι που τα νέα παιδιά ακολουθούν τα βήματα μας και δεν τρώνε τα σκατά που τους πετάνε.

 

Με εκτίμηση
Γιώργος - Χανιά

Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press