#Gothic_Social

Electronic Body Music: Οδηγός μουσικής επιβίωσης στην Electro κουλτούρα!

thumbnail Σαν συντομογραφία του Electronic Body Music, το EBM ως όρος πλάστηκε από τους Front 242 στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, για να περιγράψει ένα αγνό και καθαρό ηλεκτρονικό στυλ χορευτικής μουσικής με μηχανικούς ήχους και beats, μπάσες μελωδίες και έναν «επιθετικό» ρυθμό. Δεν πρόκειται φυσικά για χαζοχαρούμενη χορευτική μουσική, και είναι περισσότερο απολαυστική σε clubs με ένα σκοτεινό ή cyber-tech περιβάλλον. Παράφραση του E.B.M. ειναι το Emotion / Beat / Melody όρος που περιγράφει το Electro-Goth ιδίωμα.

Στα 80ςΣτα 90ς2000 GenerationFuture-PopElectro-GothAggrotechT.B.M.Synth-Pop
 

 

Στα 80ς

Στους πρώτους καλλιτέχνες της δεκαετίας του '80 όπως Front 242 , Nitzer Ebb , Deutsche - Amerikanische Freundschaft (DAF), Cabaret Voltaire κτλ άρχισε να συνδυάζεται το γερμανικό electropunk με τα στοιχεία της βρετανικής industrial. Το αποτέλεσμα αυτού του μείγματος ήταν ένα νέο είδος χορευτικής μουσικής το οποίο ονομάστηκε electronic body music (EBM). Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '80, οι αμερικανικές και καναδικές ομάδες μουσικής όπως Front line Assembly, Ministry άρχισαν να χρησιμοποιούν τα χαρακτηριστικά ευρωπαϊκά στοιχεία της EBM. Συνδύασαν αυτά τα στοιχεία με την ταχύτητα της αμερικανικής post industrial music. Αμέσως μετά, μερικά συγκροτήματα όπως οι Nine Inch Nails δημιούργησαν ένα διαφορετικό είδος μουσικής, το οποίο προσανατολιζόταν κυρίως προς την rock, καθώς διέθετε σε μεγάλο βαθμό κιθαριστικους ήχους, αλλά εμπεριείχε σαφώς επιρροές της EBM.
Τα 80ς σαν δεκαετία της Romantic-Electro-Pop (Depeche Mode, Tears For Fears, Anne Clark, κτλ) επανεμφανιζονται σαν επιρροή ξανά και ξανά από την δεκαετία του 90 και μετά και για αυτόν το λόγο.

 


Αρχές δεκαετίας ’90

Από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90, πολλοί EBM καλλιτέχνες άλλαξαν το μουσικό στυλ τους και ξεκίνησαν να δανείζονται περισσότερα παραμορφωμένα βιομηχανικά στοιχεία ή στοιχεία από τη ροκ και μέταλ μουσική. Το άλμπουμ Tyranny For You όπως και άλλα άλμπουμ των Front 242 σήμαναν το τέλος της EBM εποχής της δεκαετίας του ’80. Oι Nitzer Ebb, μετατράπηκαν σε ένα πιο ηλεκτρονικό ροκ συγκρότημα οπός και οι Die Krupps σε καθαρό Industrial Metal, στο Insdustrial metal επίσης γνώρισαν τεράστια επιτυχία οι τότε πρωτοεμφανιζομενοι Rammstein.
Στα 90ς πρωτοεμφανίστηκαν και συγκροτήματα οπός οι Apoptygma Berzerk και Evils Toy (καθαρά E.B.M./Hard/Electro στα πρώτα τους Single), oi retro-future Welle Erdball, και αρκετοί ακόμα. Ο ΕΒΜ όμως ήχος είχε ξεπεραστεί έως το τέλος της δεκαετίας και εξαφανίστηκε, λόγο τον νέων ηλεκτρονικών ήχον που άρχισαν να επικρατούν. Αναλυτικότερα τα είδη χωρίζονται σε EBM, electro industrial, future pop, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχουν καίριες διάφορες ανάμεσα τους . Αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες αυτής της εποχής ήταν οι Project Pitchfork, Suicide CommandoAllied Vision, Psychopomps, Controlled Fusion, Decoded Feedback, Front Line Assembly, Skinny Puppy κτλ.

 

 

2000 - Future Pop / Electro Goth και nu-80s Generation

Χαρακτιριστικό της δεκαετίας του 2000 είναι ότι ενώ το είδος έφτασε στο απόγειο της δοξας του, ειδικά την εποχή 1998-2006. Από τα μέσα της δεκαετίας υπήρξε μια πολυδιάσπαση με πολλά διαφορετικά ιδίωμα, που από ένα σημείο και μετά έγινε πολύ υπεραισθητή. Future-Pop, Electro-Goth, Εlectro-industrial, nu-80s, Synth-Pop, Aggro-Tech, T.B.M. (Techno Body Music), Industrial Metal, Rave-Industrial, Emotionl Electro κτλ. Άλλα ο μεγάλος διαχωρισμός είναι Hard Sound (Aggro-Tech, T.B.M., Rave-Industrial) VS Soft Sound (Future & SynthPop, Emotional Electro)
 
 
 
Future-Pop

Φουτουρισμός, Dance και βιομηχανικός ήχος. Aπό τα μέσα της δεκαετίας toy 90 και έπειτα, συγκροτήματα όπως οι VNV Nation , Apoptygma Berzerk, Mesh καθώς και οι Covenant ενσωμάτωσαν περισσότερα στοιχειά από το synthpop και την trance μουσική, γεγονός που εύκολα μπορεί να παρατηρηθεί. Φίλοι γενικότερα της trance, από την παλαιότερη σκηνή , μέχρι και τη νεότερη , διακρίνουν εύκολα τις επιρροές της αγαπημένης τους μουσικής , σε αυτό το «νέο» είδος μουσικής. Σημαντικά συγκροτήματα εκτός από τα προαναφερθέντα είναι και οι Bruderschaft, Echo Image, TOY, De/Vision, Colony 5, Assemblage 23, Icon Of Coil, Rotersand. Σημείο καμπής του είδος θεωρείτε η στροφή των Apoptygma Berzerk προς τον Rock ήχο από το 2006 και μετά.
 


Electro-Goth / Emotional Electro

Στον αντίποδα, συγκροτήματα όπως οι Dance Or Die και οι Diary Of Dreams, Diorama με πολύ πιο σκοτεινό προσανατολισμό άρχισαν να αποκτούν μεγάλο κοινό, με εύρος από τους κλασικούς goth-rockers & electrogoth's εως ροκάδες / μεταλάδες. Oι Diary Of Dreams κατάφεραν να γίνουν γνωστοί κύριος με το album τους 'One of 18 Angels' (2000) και με κλασικά κομμάτια όπος τα Butterfly:Dance και Chemicals.
 
Aggrotech /  (Aggressive Techno)

Μια εξέλιξη αυτών των υφών που αναπτύχθηκαν στη δεκαετία του '80-'90 και ξαναήρθαν στην επιφάνεια είναι το aggrotech (Aggressive Techno) σαν επιστροφή στης EBM 'ρίζες'. Αυτό το είδος συνδυάζει στοιχεία του industrial με το electro dark, techno με επιθετικά φωνητικά και απαισιόδοξης φύσης στίχους! (αν και όχι πάντα). Σαν παραδείγματα αυτής της μουσικής μπορούν να αναφερθούν συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι [:SITD:], Funker Vogt, Hocico, Suicide Commando (ξανά), Faderhead, XP8 ect. Και κομμάτια σταθμός τα Suicide Commando - Hellraiser (VNV Nation Remix), Faderhead - TZDV, SITD - Brand Of Cain, Hocico - Forgoten Tears κ.α.

 
TBM (Techno Body Music)

Πάρτε το σαν αποτυχημένο παρακλάδι του Aggrotech. Δημιουργία του συγκροτήματος Combichrist, συνδύαζε Ε.Β.Μ. με Techno, ουσιαστικά ήταν ενα ανακάτεμα mainstream dance ηχου τυπου benny benassi με βιομηχανικά στοιχεία. Εκφράστηκε από τα album των Combichrist 'Everybody Hates You' το single 'Get Your Body Beat' και το album του side-project Dj Scandy '13 ways to masturbate'. Kάπου στα μέσα του 2005 κυκλοφορήσαν και μια συλλογή με το όνομα 'This Is Techno Body Music' με κομμάτια των CombichristDavid Guetta, Zombie Nation, VNV Nation, Kiew, Nitzer Ebb, Horrorist κτλ, ουσιαστικά το είδος πήγε άπατο μιας και δεν είχε σαφή μουσική ταυτότητα.
 


Synth-Pop / nu-80s

Παρακλάδι του Future-Pop και συνέχεια του της Romantic-Pop των 80s με λίγο πιο γρήγορους ρυθμούς, έχει αρκετά στοιχεία που θυμίζουν 80ς Pop, Euro-Dance, High Energy, εδώ αρκετοί κόλλησαν ένσημα ως κλώνοι των Depeche Mode!
Bands: Iris, Frozen PlasmaConetik, Ladytron, Julian Brant, Future Perfect, Moonlight Cove, Mesh (ξανά), Hungry Lucy.


Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press