#Gothic_Social

To Φαινόμενο Τσιχλόφουσκα (One hit wonders, wannabe stars και λοιπά)

thumbnail Δεν είναι καινούριο το φαινόμενο. Όπως και το ότι, φυσικά, αυτοαποκαλούμενοι μεσσίες του rock, one hit wonders, κάθε λογής wannabe stars θα εξακολουθούν να εμφανίζονται. Στην αρχή η τσιχλόφουσκα είναι γλυκιά και όσο τη γεύεσαι σου αρέσει. Στη συνέχεια, όμως, που αρχίζει να χάνει την αρχική της γλύκα,τη σιχαίνεσαι και αν την παραφουσκώσεις ίσως να σκάσει και να κολλήσει στα μούτρα σου. Όλοι αυτοί που ξυπνήσαν ένα πρωι και την είδανε καλλιτέχνες, δεν έχουν πού να κρυφτούν όταν η αρχική κενή τους λάμψη ξεθωριάσει και εμφανιστούν τα δύσκολα.
Μόδες, τάσεις, είδωλα που πλασάρονται όταν οι πολυεθνικές έχουν συμφέρον να το κάνουν και βρίσκονται ξαφνικά στην κορυφή εξαιτίας καθαρά επαγγελματικού management και του όλου διαφημιστικού σάλου που δημιουργείται γύρω από το όνομά τους, κάποτε εξαφανίζονται και αφήνουν πίσω τους τα κομματάκια της τσιχλόφουσκας που μας είχαν δώσει και μασάγαμε πρωτύτερα.
Το σκοπό τους ίσως να τον έχουν πετύχει. Λίγη δόξα, άφθονο χρήμα, πρόσκαιρη αποδοχή και αναγνώριση και όλα αυτά χωρίς να μας προσέφεραν κάτι καινούριο ή έστω άξιο ενδιαφέροντος. Είναι ορισμένα από τα πρόσωπα που παρακολουθούμε καθημερινά να κινούνται στο μουσικό στερέωμα, που προς το παρόν βρίσκονται σε κάποια φάση του κύκλου τους, ξέροντας πως θα ακολουθήσει η πτώση. Το μόνο καλό είναι ότι έχουν αυτογνωσία... !
 
  
Το σίγουρο είναι ότι δεν ευθύνονται αυτοί οι διάττοντες αστέρες για την όλη κατάσταση που επικρατεί. Αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι όσοι υποστηρίζουν τις προσπάθειές τους, γεμίζοντας τους συναυλιακούς τους χώρους, αγοράζοντας και κάνοντας πλατινένιους τους δίσκους τους. Είναι αυτοί οι ίδιοι που κάποια μέρα τους απορρίπτουν και τους πετάνε στο καλάθι των αχρήστων, όπως την τσιχλόφουσκα... Από εκεί και πέρα δεν τους νοιάζει, θα βρουν κάποια άλλη να μασήξουν -ή καλύτερα θα τους δώσουν κάποια άλλη. Το "απαίδευτο" κοινό είναι που φταίει, άλλα το συνειδητοποιεί -αν το κάνει ποτέ- πάντα στο τέλος. Σκοπός είναι την επόμενη φορά να είναι προσεκτικότερο στις επιλογές του. Αυτό το στάδιο όλοι το έχουμε περάσει. Αλλά και πάλι μέσα σε ένα τέτοιο διαμορφωμένο περιβάλλον, υπάρχει κανείς που με απόλυτη βεβαιότητα θα ισχυριστεί ότι ξέρει να ακούει μόνο καλή μουσική;

Μια πιασάρικη μελωδία, ένας όμορφος στίχος, ένα εμπορικό ραδιοφωνικό hit-άκι και ο αυθόρμητος παρορμητισμός ή απλά ενθουσιασμός μεταφράζεται σε εκατομμύρια στις τσέπες αυτών που είχαν την ικανότητα να μας "ξεγελάσουν". Πατώντας σε στερεότυπα και εγγυημένα μοτίβα επιτυχίας, ακολουθώντας το δρόμο που και κάποιοι άλλοι είχαν χαράξει πριν από τους ίδιους, με μοναδικό τους εφόδιο ένα λουστραρισμένα παραδομένο τραγούδι, πετυχαίνουν αυτό που άλλοι με χρόνια καριέρας κυνηγάνε και ονειρεύονται ακόμη. Συνεχή number ones στα charts, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, φωτογραφίες τους να πλημμυρίζουν τον τύπο και οι "τσιχλόφουσκες" να διασκεδάζουν τον κολοφώνα τους. Κρίσεις υστερίας από τους οπαδούς, υπερβολικά επαινετικά σχόλια από τους κριτικούς και η "τσιχλόφουσκα" συνεχίζει να μασιέται ακόμη ευχάριστα.


 
Και είναι πραγματική ειρωνεία όταν το πρώτο κύμα των θετικών αντιδράσεων παρέλθει, που οι ευχές μετατρέπονται σε κατάρες και ο ενθουσιασμός σε αηδία... όταν ο κορεσμός -επιτέλους- εμφανίζεται. Μετά από 2-3 albums η όλη μέχρι εικόνα καταρρέει και οι οπαδοί συνειδητοποιούν για άλλη μια φορά ότι ήταν θύματα καλά οργανωμένου σχεδίου. Οι εταιρίες και οι managers δεν πρόκειται καθόλου να ανησυχήσουν, καθώς η επόμενη φουρνιά είναι ήδη έτοιμη να "πλασαρισθεί". Και πάλι οι μασέλες πάνω-κάτω να μασάνε νέες και με άλλη γεύση τσιχλόφουσκες και η ιστορία συνεχίζεται...

Αυτή είναι η μουσική βιομηχανία ! Στόχος δεν είναι φυσικά να προσφέρει μουσική, αλλά να της προσφέρουμε χρήματα. Πόσα συγκροτήματα μετά από ένα εύπεπτο ντεμπούτο δεν καταλήγουν τα επόμενα χρόνια στη "λίστα αγνοουμένων"; Πόσα άλλα γελοιοποιούνται από μόνα τους όταν ύστερα από έναν ικανοποιητικό αριθμό πωλήσεων πιστεύουν ότι είναι οι νέοι κυρίαρχοι; Το θέμα είναι πως όλοι την κορυφή κοιτούν να ακουμπήσουν. Η διαφορά είναι πως κάποιοι ξεκινούν με τα ίδια τους τα πόδια να ανέβουν ως εκεί πάνω, αναζητώντας κρυφά μονοπάτια για να φτάσουν έτσι ώστε να μην κουράσουν όσους τους παρακολουθούν και κυρίως να μην κουραστούν οι ίδιοι. ΄Ισως να μην φτάσουν την κορυφή ποτέ, αλλά σημασία έχει ότι προσπάθησαν. Οι άλλοι (βλ. φούσκες); Οι άλλοι μοιάζουν σαν να τους ρίξανε ξαφνικά στην κορυφή από ένα ελικόπτερο και ούτε αν τους ρωτήσεις θα ξέρουν να σου πουν το δρόμο ως εκεί. Γρήγορα η απότομη ανέλιξη και το ύψος τους ζαλίζει και αν δεν γκρεμοτσακιστούν, η νέα φουρνιά έρχεται να τους σπρώξει στο περιθώριο.

Αλήθεια εσείς τί "τσιχλόφουσκα" μασάτε αυτόν τον καιρό ;
 

 
Πηγή: Roadhouse.gr

Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press