#Gothic_Social

Rozz Williams & Christian Death: Ένα μικρό αφιέρωμα

thumbnail Οι Christian Death, το ένα από τα 10 καλύτερα gothic groups όλως των εποχών όπως τους έχει χαρακτηρίσει το Rolling Stone, έχουν μια ιστορία που ανέκαθεν έδινε τροφή για συζητήσεις.

Όλα ξεκίνησαν από το Los Angeles το 1982 όταν κυκλοφόρησαν το εξαιρετικό πρώτο άλμπουμ τους Οnly Τheatre Οf Pain στο οποίο δέσποζε η ηγετική φυσιογνομία του δεκαεξάχρονου τότε Rozz Williams. Δύο χρόνια μετά μπήκε ο Valor Kand στο σχήμα και ακολούθησε η κυκλοφορία του Catastrophe Ballet.
Μουσικά, ο Rozz Williams ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα και όταν ένοιωθε την ανάγκη να κάνει κάτι διαφορετικό δε δίσταζε να προχωρήσει. Εξωτερίκευε τα συναισθήματα του μέσω της μουσικής η οποία αποτελούσε ένα μέσο κάθαρσης για τον ίδιο. Με τους Christian Death, επηρεασμένος από το punk κίνημα καθώς επίσης και από τα κινήματα του Ντανταϊσμού και του Σουρεαλισμού, συνέβαλε στην οικοδόμηση του μουσικού ιδιώματος του Death Rοcκ, το οποίο ουσιαστικά ήταν το αμερικάνικο gothic.   Μετά το 'Ashes' το οποίο κυκλοφόρησε το 1985, θεωρεί πως πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό και φεύγει από τη μπάντα που ο ίδιος δημιούργησε και ανέδειξε σε ιστορικό πλέον όνομα του underground χώρου. Mε αποτέλεσμα να αναλάβει ο Valor τα ηνία της μπάντας και να ξεκινήσει λίγο καιρό μετά μια διαμάχη ανάμεσά τους για το ποιός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Christian Death.

Σχηματίζει τους Premature Ejaculation με τους οποίους εξερευνεί Noise/Electro ηχοτόπια. Κάτι παρόμοιο έκανε και με τους Ηeltir στο άλμπουμ 'Neue Sachichkeit', με τη μόνη διαφορά το ότι οι Ηeltir ηχητικά ήταν μια πιο προσιτή μπάντα από τους Premature Ejucation. Δε σταμάτησε όμως εκεί. Με τους Shadow Project κινήθηκε σε πιο heavy μονοπάτια από την περίοδο του στους Christian Death με πιο δυνατές συνθέσεις (Το 'Kinght Stalker' είναι ένα πραγματικά εκπληκτικό κομμάτι). Επίσης, με τους Daucus Karota, κινήθηκε σε πιο rock μονοπάτια εκφράζοντας την αγάπη του για το David Bowie, ο οποίος υπήρξε πάντα μεγάλη του επιροή.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 θεώρησεπως είχε φτάσει ξανά η ώρα να επαναδραστηριοποιήσει τους Christian Death, τους Christian Death του Rozz Williams. Κυκλοφορεί μια συλλογή με καινούριες εκτελέσεις κλασσικών Christian Death κομματιών της πρώτης περιόδου, το 'IRON MASK'.

Το 'Σιδηρούν Προσωπείο' επιτέλους είχε πέσει... Με τους Christian Death στα 90s κυκλοφόρησε άλλα δυο άλμπουμ, τα 'Path Of Sorrows'  και  'Rage of Angels'. Παράλληλα με την επαναδραστηριοποίηση των Christian Death έλυσε τις διαφορές του με τη Gitane DeMone και κυκλοφορούν μαζί το εκπληκτικό 'Dreamhome Heartache' το οποίο ξεχειλίζει από το λυρισμό και των δυο μοναδικών αυτών προσωπικοτήτων (Το κομμάτι 'Flowers' αποτελεί ένα ιδιαίτερα εσωτερικό κομμάτι,  μια  κατάθεση ψυχής από τον ίδιο το Williams καθώς και μια προφητεία για το επερχόμενο μέλλον: 'I've got a few things that i'm afraid of, sometimes I just can't face myself', 'And you know that's how they found me last time - dead').Ως καλλιτέχνης, ο Rozz Williams, δεν παρέμεινε μόνο στο χώρο της μουσικής, αλλά επεκτάθηκε και στο χώρο της ποίησης. Και γι' αυτό το λόγο κυκλοφόρησε τα δυο spoken word άλμπουμ του, 'Every King A Bastard Son' και 'Whore's Mouth', όπου απήγγελε ποιήματα υπό τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής ενορχήστρωσης.
Η μουσική που έγραφε ο Rozz Williams δεν ήταν απλά μουσική, αποτελούσε μια μικρογραφία του ψυχικού,  κόσμου του ίδιου και μέσω αυτής προσπαθούσε να εξαγνίσει τους δαίμονες που βασάνιζαν την ψυχή του...

Η ταινία PIG ήταν το τελευταίο Project στο οποίο αναμίχθηκε o Rozz Williams! To σενάριο και η σκηνοθεσία έγιναν από τον Rozz σε συνεργασία με τον Nico Β., ενώ ο Rozz Πρωταγωνίστησε και έγραψε το soundtrack. 

To φιλμ ασχολείται με την σχέση που αναπτύσεται ανάμεσα σε έναν σαδιστή  δολοφόνο  (Rozz)  και  στο θύμα του (James Hollan). Σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρά  κριτήρια καθότι όπως όλα τα φιλμ του είδους του σκοπός  είναι η εξωτερίκευση των συναισθημάτων του δημιουργού και η δημιουργία μίας σκοτεινής αύρας. Για όσους αγάπησαν το έργο αυτό, το φιλμ είναι must αφού και ο  ίδιος ο ίδιος το θεωρούσε σαν εξορκισμό των δαιμόνων και συναισθημάτων που τον βασάνιζαν. Δεν ξέρω αν τελικά τα κατάφερε, αφού λίγους μήνες αργότερα αυτοκτόνησε..
 
...έφυγε από κοντά μας την 1/4/98...
 
Κώστας Β., Π. Δάλλας / Heaven Streets

Last Posts

enosis-music.eu
Music News
Blogs
Video Feed
Choose your poison
About
Welcome to Gothic.gr!

Music & lifestyle portal about: Gothic, Electro, Industrial, SynthPop, Future-Pop, Techno, Alternative, EBM!

press